Ο διαρκώς εξελισσόμενος κλάδος της Φιλοξενίας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές στην οικονομία των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, ενισχυμένος ακόμα περισσότερο με την εισαγωγή της πληροφορικής σε αυτόν. Με τον τομέα της πληροφορικής να υφίσταται τεράστιες επεκτάσεις τα τελευταία 20 έτη, φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στο παγκόσμιο χάρτη του κλάδου της Φιλοξενίας.  Καινοτόμες τεχνολογικές ανακαλύψεις, έχουν κάνει ορόσημα, ποικίλα σημεία αναφοράς,  για ακόμα ευρύτερες μελλοντικές αναβαθμίσεις σε αυτοματισμούς και ηλεκτρονικοποιήσεις.

Ολόκληρη η δομή της πληροφορικής και οι διαδικασίες στον κλάδο της Φιλοξενίας, φαίνεται να έχουν αλλάξει ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης ανόδου του διαδικτύου και της επιρροής που ασκεί στη πληροφορική. Πλέον, ο κλάδος της πληροφορικής έχει εξασφαλίσει έναν ζωτικό ρόλο στην καθημερινότητα της βιομηχανίας των ξενοδοχείων. Έχουμε δει ότι ο κλάδος της Φιλοξενίας έχει φέρει επανάσταση στα ταξίδια των πελατών στα ξενοδοχεία με την βοήθεια καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων. Οι αναβαθμισμένες και δυναμικές αλλαγές στις διαδικασίες που έχουν εμφανισθεί στον κλάδο, είναι αποτέλεσμα συνεχών τμηματικών βελτιώσεων που έχουν φέρει εν συνόλω πρωτοφανείς καταστάσεις στην Φιλοξενία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κλάδος της Φιλοξενίας συχνά χαρακτηρίζεται από καινοτομία και παραγωγικότητα. Η τεχνολογία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας οικονομικά μέσα στους καταναλωτές προκειμένου να δύνανται να ταξιδεύσουν.  Η ανάπτυξη και συμβολή των αεροπορικών ταξιδιών ως μέσον μεταφοράς τουριστών σε διάφορους τόπους, είναι μια σημαντική συμβολή της τεχνολογίας στην βιομηχανία των ξενοδοχείων. Η εμπλοκή και ανάπτυξη της ΑΙ (Artificial Intelligence) σε συνδυασμό με την πληροφορική έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κλάδο της Φιλοξενίας και των ξενοδοχείων.

Αυτό, με την σειρά του, βοήθησε τις αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν τα κόστη τους και να προσεγγίσουν πελάτες διευρύνοντας τους ορίζοντές τους. Η άνευ ορίων δημόσια χρήση του διαδικτύου, έχουν δημιουργήσει μια σειρά νέων συνθηκών με ευνοϊκούς αλλά και δυσμενείς όρους για το σύγχρονο ταξιδιωτικό γραφείο. Καθώς οι υπολογιστές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του ξενοδοχείου, η Εποχή της Πληροφορίας, έχει επιφέρει σημαντικά νέα οφέλη.  Πολλές, επιχειρησιακές εφαρμογές, συνδράμουν στα ξενοδοχεία, κάτω από εξειδικευμένα προγράμματα, να διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους και να οργανώνουν τα δεδομένα τους.

Τόσο οι πελάτες όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις προόδους στα συστήματα επικοινωνίας, κρατήσεων και εξυπηρέτησης επισκεπτών. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της τεχνολογίας εμφανίζεται  στη reception όπου η λειτουργία έχει επιταχυνθεί με τα χρόνια, σε ταχύτητα εξυπηρέτησης, με μειωμένο κόστος εργασίας, με ακρίβεια και εκσυγχρονισμένη εμφάνιση και ροή του lobby. Για παράδειγμα, το POS, μια από τις πιο σημαντικές τεχνικές για γρήγορες συναλλαγές, πραγματοποιεί άμεση πληρωμή στον έμπορο σε αντάλλαγμα για αγαθά ή υπηρεσίες. Η προσέγγιση και εφαρμογή των τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας επηρέασαν περαιτέρω τον κλάδο της φιλοξενίας. Είναι πλέον δυνατό για τους πελάτες να δουν και να επιλέξουν διάφορες ταξιδιωτικές και τουριστικές επιλογές σερφάροντας στο διαδίκτυο μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

Οι σύγχρονοι διευθυντές ξενοδοχείων, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι το Διαδίκτυο παρέχει μια καλή σημαντική λειτουργία για να γίνονται κρατήσεις στις εγκαταστάσεις τους. Πολλοί πλέον, συμφωνούν ότι οι διαδικτυακές προσφορές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργηθεί ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση στους επισκέπτες.

Τα ξενοδοχεία μπορούν να προσελκύσουν μια νέα φυλή πελατών, τεχνολογικά ενήμερων,  ενσωματώνοντας την τεχνολογία σε όλες τις πτυχές. Ωστόσο, η τεχνολογία βρίσκεται σε μια διαρκή ροή, ξεκλειδώνοντας διαρκώς νέες ευκαιρίες με στόχο τη βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κλάδου της φιλοξενίας .

 

Πως έχει επηρεάσει η Πληροφορική τον Κλάδο της Φιλοξενίας :

Συστήματα Κρατήσεων: Μπορεί εύκολα, οποιοσδήποτε, να κάνει κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο, μέσω της υπηρεσίας κρατήσεων που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, και η οποία επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στους καταναλωτές και στους επαγγελματίες ταξιδιωτών. Τα συστήματα επιτρέπουν να γίνονται κρατήσεις και συγκρίσεις τιμών OnLine. Τώρα, τα μεγάλα ξενοδοχεία διαθέτουν ένα chatbot 24*7 με τεχνητή νοημοσύνη για την αύξηση των απευθείας κρατήσεων στο website τους.

Mobile Communication: Για να ενημερώνονται οι πελάτες για τις αλλαγές, πολλές επιχειρήσεις φιλοξενίας χρησιμοποιούν την κινητή επικοινωνία. Στέλνουν ειδοποιήσεις για πιθανή καθυστέρηση, κάνουν προσφορές και εμφανίζουν διαφημίσεις βάσει τοποθεσίας. Ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης, η προσέγγιση χρηστών μπορεί να αυξηθεί μέσω email, μηνυμάτων κειμένου ή προσθήκης ετικετών GPS. Όλοι πλέον οι ταξιδιώτες, παίρνουν κάποια μορφή κινητής συσκευής επικοινωνίας μαζί τους στο δρόμο, είτε πρόκειται για υπολογιστή, tablet είτε για smart phone.

In-Room Technology: Σήμερα, ο ταξιδιώτης έχει πολλές ηλεκτρονικές συσκευές. H αξιόπιστη, ασφαλής, ασύρματη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας για τις ανάγκες των πελατών. Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Web Applications του ξενοδοχείου για να αποκτήσουν πρόσβαση στις επιλογές Room Service ή ενός e-Dining site, ή να χρησιμοποιήσουν μια υπηρεσία που βρίσκει κοντινά εστιατόρια, αξιοθέατα, τρόπους μετακίνησης, ακόμα και shopping stops.

Τομείς όπου η πληροφορική επηρέασε περισσότερο:

Οργάνωση: Οι διαρκείς βελτιώσεις, ανακαλύψεις και αναβαθμίσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στον κλάδο της πληροφορικής, επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην λειτουργία των ξενοδοχείων. Τα ξενοδοχεία συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό δεδομένων, τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν γρηγορότερα από ό,τι στο παρελθόν, χάρις στον σύγχρονο υψηλών ταχυτήτων εξοπλισμό και στο καλύτερο λογισμικό. Τα βελτιωμένα, σύγχρονα προγράμματα λογισμικού δεν συμβάλλουν απλώς στην αποθήκευση δεδομένων, αλλά κυρίως στην επεξεργασία τους με χρήσιμο για την εκάστοτε επιχείρηση τρόπο. Αυτή η οργάνωση, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, αποτρέποντας τις απώλειες δεδομένων, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο συλλογής και επεξεργασίας.

Coordination:Η βελτιωμένη τεχνολογία επικοινωνιών έχει διευρύνει σημαντικά τους τρόπους με τους οποίους ένα ταξιδιωτικό γραφείο μπορεί να επικοινωνεί όχι μόνο με πελάτες αλλά και με επιχειρήσεις, συνεργάτες και χορηγούς. Οι υψηλές ταχύτητες που επιτυγχάνονται πλέον στο Διαδίκτυο, επιτρέπουν άμεση επικοινωνία βίντεο, φωνής και κειμένου σε όλο τον κόσμο, συχνά πολύ φθηνότερα από ό,τι προσφέρουν οι παραδοσιακές μέθοδοι, όπως η σταθερή τηλεφωνία ή το κινητό τηλέφωνο. Τα δεδομένα μπορούν να αποσταλούν σχεδόν ακαριαία από το πρακτορείο σε αεροπορική εταιρεία, ξενοδοχείο ή άλλες υπηρεσίες και στη συνέχεια να επιστραφούν στους πελάτες. Αυτό επιτρέπει να διεκπεραιωθούν σχεδόν άμεσα οι κρατήσεις και ο συντονισμός που μπορεί να χρειάστηκαν ώρες ή μέρες, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους αναμονής και την απώλεια παραγωγικότητας σε έναν οργανισμό.

Self-Service Booking:Μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον ταξιδιωτικό κλάδο (που υπάγεται στον κλάδο της Φιλοξενίας) ήταν η άνοδος των online κρατήσεων των e-bookings. Οι πελάτες που θέλουν να κάνουν κράτηση για ένα ταξίδι, δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται ένα πρακτορείο, μπορούν να πάνε ηλεκτρονικά σε εταιρείες όπως η Expedia, το Make my trip ή η Priceline και να κάνουν κράτηση για ένα ολόκληρο ταξίδι, οι ίδιοι. Ακόμα και ο αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία έχουν επίσης δημιουργήσει εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας με τους πελάτες τους, έχοντας εν μέρει αποκόψει τον ταξιδιωτικό πράκτορα, και επιτρέποντας στους πελάτες να κάνουν κράτηση εισιτηρίων και διαμονή απευθείας από τα sites τους.

Ο ρόλος της πληροφορικής στον κλάδο της φιλοξενίας είναι προφανής! Προγραμματίστε μια επίδειξη μαζί μας και θα σας πούμε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες πληροφορικής στο ξενοδοχείο σας.