Τάσεις στην Φιλοξενία το 2022

Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στον κλάδο της φιλοξενίας; Είναι αυτονόητο ότι η πανδημία και η επακόλουθη οικονομική ύφεση, μεγαλύτερη από την ύφεση του 2008 και το χάος που προκλήθηκε από τις διακυμάνσεις της ζήτησης, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη Φιλοξενία το 2020 και το 2021 – αναμφίβολα με παρατεταμένες επιπτώσεις. Ορισμένες καινοτόμες απαντήσεις σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση, όπως η προσπάθεια να διαβεβαιώσουν τους επισκέπτες ότι είναι όντως ασφαλές να απολαύσουν μια διαμονή σε ξενοδοχείο, έχουν επιταχύνει τις ήδη υπάρχουσες τάσεις του κλάδου της φιλοξενίας και έχουν προκαλέσει μόνιμες αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, υπήρξε μια στροφή στην κοινωνία, εν μέρει λόγω της αλλαγής των αξιών μετά την οξεία φάση της πανδημίας. Ενώ το 2020 και το 2021, η δημοτικότητα των διαμονών, των πρωτοκόλλων υγιεινής και των ανέπαφων τεχνολογιών – όλα πλέον πλήρως ενσωματωμένα στις καθημερινές δραστηριότητες των επιχειρήσεων φιλοξενίας – αυξήθηκαν απότομα, ορισμένες νέες τάσεις εμφανίζονται.

Η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για βιωσιμότητα όλων των πραγμάτων, ύπαρξη σκοπού και για την υγεία και την ευημερία, έχει θέσει νέα σημεία αναφοράς για τις επιχειρήσεις φιλοξενίας.

Παρακάτω, θα παρουσιασθούν οι σημαντικότερες τάσεις στον κλάδο της Φιλοξενίας για το 2022.

1.     Ταξιδιώτες αναψυχής (bleisure travelers) και χώροι εργασίας σε ξενοδοχεία

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει γίνει σήμερα συνηθισμένη για πολλούς υπαλλήλους και προβλέπεται να γίνει κάτι περισσότερο από μια απλή τάση. Μια αλλαγή που επιταχύνθηκε από την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός εταιρειών υψηλού προφίλ – με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Twitter, το Facebook και η Amazon να πρωτοστατούν – ανακοίνωσαν ότι θα υιοθετήσουν μια υβριδική ή ευέλικτη προσέγγιση για την εξ αποστάσεως εργασία. Μόνο το 2021, το ποσοστό των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο που εργάζονται μόνιμα εξ αποστάσεως αναμενόταν να διπλασιαστεί.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι φιλοξενίας χρησιμοποιούνται ως γραφεία προσωρινής βάρδιας για ταξιδιώτες αναψυχής, καθώς και για ντόπιους που αναζητούν αλλαγή περιβάλλοντος εργασίας. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ξενοδοχεία και χώρους F&B να αξιοποιήσουν την τάση και να προσαρμόσουν την προσφορά τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις επιθυμίες αυτού του αναδυόμενου τμήματος. Οι άφθονες πρίζες, το δωρεάν WIFI υψηλής ταχύτητας και ο υπέροχος καφές είναι καλά σημεία εκκίνησης.

2.     Ολιστική Φιλοξενία, Υγεία και Ευεξία (Holistic hospitality, health & well-being )

Η προληπτική ιατρική και η αυτοφροντίδα είναι αναμφισβήτητα σε επικαιρότητα  αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας του COVID. Η βιομηχανία ευεξίας μεταμορφώνεται σε μια ακμάζουσα αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων και οι χώροι φιλοξενίας είναι σε καλή θέση για να πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας, ειδικά εκείνοι με υπάρχουσες εγκαταστάσεις spa.

Εκτός από τη συνηθισμένη προσφορά spa ομορφιάς και χαλάρωσης, υπάρχει ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για διαγνωστική τεχνολογία υγείας και προσαρμοσμένα σχέδια θεραπείας.  Σχέδια, που παρέχονται από ειδικούς, που πραγματοποιούν προσωπικές ή ομαδικές συνεδρίες για να αναπτύξουν ζωτικότητα, αυτοθεραπεία, διαχείριση άγχους, συναισθηματική ισορροπία, αυτοεπίγνωση και καλύτερο ύπνο.

3.     Ψηφιοποιημένες Εμπειρίες (Digitalized guest experiences)

Οι εφαρμογές γίνονται όλο και πιο σημαντικές στον τρόπο με τον οποίο οι ξενοδόχοι διαχειρίζονται τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους και μπορούν πλέον να ελέγχουν πολλές πτυχές της εμπειρίας των επισκεπτών. Περιττό να πούμε ότι η τάση προς τις ψηφιακές και ανέπαφες υπηρεσίες έχει αποκτήσει νέα δυναμική από το 2020. Παραδοσιακά, οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε πελάτες αυξάνονται και χάρη στην πληθώρα επιλογών που υποστηρίζονται από τεχνολογία, όπως το check-in μέσω κινητού τηλεφώνου, οι ανέπαφες πληρωμές , φωνητικός έλεγχος και βιομετρικά στοιχεία.

Οι καταναλωτές που έχουν συνηθίσει να ξεκλειδώνουν τα smartphone και τους φορητούς υπολογιστές τους χρησιμοποιώντας την αναγνώριση προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα, θα περιμένουν σύντομα την ίδια ευκολία στην πρόσβαση στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους. Δυστυχώς για τις επιχειρήσεις που θέλουν να τις ενσωματώσουν, αυτές οι αναβαθμίσεις μπορεί να είναι δαπανηρές για την εγκατάσταση και τη συντήρηση τους, παρ’ όλα αυτά εάν θέλετε να παραμείνετε στην πρώτη επιλογή των πελατών, συνιστούμε να «σκάψετε βαθιά» και να κάνετε την επένδυση.

4.     Εξατομίκευση (Personalization)

Οι σημερινοί επισκέπτες έχουν συνηθίσει  να περιμένουν να τους αναγνωρίζουν και να τους αντιμετωπίζουν ως μεμονωμένα άτομα. Τα καταστήματα κάνουν την υπέρβαση χαιρετώντας προσωπικά τους καλεσμένους τους, ενώ εργαλεία όπως το Mailchimp και το Zoho έχουν κάνει το εξατομικευμένο μάρκετινγκ με e-mails προσβάσιμo στις μάζες, διασφαλίζοντας επικοινωνία με υψηλή στόχευση στο κοινό. Πέρα από την απλή προσθήκη του ονόματος του πελάτη στις ευχές μέσω email, τα δεδομένα παρέχουν πληροφορίες για παλαιότερες αγοραστικές συνήθειες, δίνοντας τη δυνατότητα στα ξενοδοχεία να προσαρμόζουν προσφορές και να παρέχουν υπηρεσίες, παρόμοιες με προηγούμενες διαμονές, αυτόματα.

Τεχνολογικές πλατφόρμες όπως το CRM και το CEM χρησιμοποιούν Big Data για να δημιουργήσουν σε κλίμακα, αλληλεπιδράσεις ένας προς έναν, μεταξύ του επισκέπτη και του οικοδεσπότη. Τα chatbot που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν πλεονέκτημα στην εξυπηρέτηση πελατών τόσο κατά τη διαδικασία κράτησης όσο και στην απάντηση σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις.

Οι λειτουργίες των ξενοδοχείων γενικότερα διαμορφώνονται όλο και περισσότερο από τη χρήση συστημάτων διαχείρισης για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση των εσόδων, των σχέσεων με τους πελάτες, των καναλιών και της φήμης. Για να μην αναφέρουμε την αυξανόμενη σημασία της ενσωματωμένης αυτόματης ανταλλαγής μηνυμάτων, των προβλεπτικών αναλύσεων, της δημιουργίας προφίλ πελατών και του ενδιάμεσου λογισμικού, που επιδιώκει να συνδέσει τυχόν ανόμοια συστήματα.