Τι είναι Τεχνολογία στην Φιλοξενία

Τεχνολογία στην Φιλοξενία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρεία κλίμακα από Πληροφορική, Ηλεκτρονικό Εμπόριο και συναφείς τεχνολογικές λύσεις εντός του κλάδου της Φιλοξενίας. Η χρήση της τεχνολογία αυτής αποβλέπει στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των επιχειρήσεων φιλοξενίας ή στην βελτίωση της συνολικής εμπειρίας που αποκομίζουν οι πελάτες.

Ο κλάδος της φιλοξενίας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και έτσι γίνεται αναγκαίο να είναι οι σχετικές επιχειρήσεις εναρμονισμένες με της τελευταίες τεχνολογικές τάσεις. Η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει τις επιχειρησιακές διαδικασίες, μειώσει κόστη, ελαφρύνει φόρτο εργασίας, αυξήσει δυνητικά τα έσοδα και την κερδοφορία, και κυρίως να βελτιώσει την εμπειρία που απολαμβάνουν οι πελάτες.

Μια τάση μπορεί να περιγραφθεί  ως  γενικευμένη αλλαγή, διεύρυνση, καινοτόμος ανάπτυξη, αλλαγή σε συμπεριφορά, ή σαν προφανής τάση που παρατηρείται σε συγκεκριμένο πεδίο. Μια σειρά από καινοτόμες λύσεις είναι υπεύθυνες για αλλαγή καταναλωτικών συμπεριφορών, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω και επείγουσες αλλαγές στις τεχνολογικές τάσεις της Φιλοξενίας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει μεταλλάξει μερικές συμπεριφορές ειδικά σε ότι αφορά σε θέματα υγιεινής. Αυτό είχε τεράστια επιρροή στην ανάπτυξη τεχνολογιών ανέπαφων πληρωμών και απομακρυσμένων  check-ins, από κοινού με τεχνολογίες καθαρισμού, όπως cleaning robots, aκαθώς αυτό ελαχιστοποιεί την άμεση επαφή ανθρώπων μεταξύ τους.

Ανακαλύψτε τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις στον κλάδο της Φιλοξενίας.

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε τεχνολογικές τάσεις στην Φιλοξενία, που εξυπηρετούν λύσεις λόγω πανδημίας, αλλά και καλύπτουν αλλαγές στις συμπεριφορές των καταναλωτών.

1. Φωνητική Ανίχνευση και Έλεγχος (Voice Search & Voice Control)

Το Voice search είναι  μια αναπτυσσόμενη τεχνολογική τάση στην Φιλοξενία, καθώς ένας διευρυνόμενος αριθμός επισκεπτών ή πελατών μετακινούνται στο voice search προκειμένου να βρουν ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ. Ως εκ τούτου αξίζει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να κεφαλοποιήσει κάποιος σε αυτό. Έτσι, προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο ιστότοπός σας και η μηχανή κρατήσεων είναι δομημένα έτσι ώστε το voice search να χρησιμοποιείται σωστά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται αύξηση στην ζήτηση και για voice control. Αυτό θα μπορούσε να περικλείει οτιδήποτε, από την χρήση «έξυπνων ηχείων» στα δωμάτια ξενοδοχείων, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο διάφορων συσκευών στο δωμάτιο, μέχρι την αυτοματοποιημένη παραγγελία στο εστιατόριο και καφέ, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες δεν θα περιμένουν πλέον τους σερβιτόρους να πάρουν παραγγελία.

2. Ανέπαφες Πληρωμές (Contactless Payments)

Οι ανέπαφες πληρωμές παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα στα ξενοδοχεία, resorts, εστιατόρια, bars και καφέ, και για αυτό είναι από τις κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις στον κλάδο της Φιλοξενίας. Εκτός από επιτάχυνση στις συναλλαγές και βελτίωση στην ικανοποίηση του πελάτη, η τεχνολογία των ανέπαφων πληρωμών μπορεί εύκολα να γίνει συμβατή με προγράμματα «πίστης» (loyalty).

Απομακρυσμένες ανέπαφες πληρωμές είναι εφικτές ακόμα κι αν οι πελάτες δεν έχουν το πορτοφόλι μαζί τους, ή ακόμα κι αν η πιστωτική τους κάρτα είναι εκτός λειτουργίας. Επιπροσθέτως, με τον COVID έντονα στην σκέψη των επισκεπτών και λοιπών πελατών των ξενοδοχείων, οι ανέπαφες πληρωμές μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό μέσον μείωσης άμεσων επαφών μεταξύ ανθρώπων.

3. Robots στα Ξενοδοχεία και Εστιατόρια

Μια από τις πλέον συναρπαστικές τεχνολογίες που αντιμετωπίζει η Φιλοξενία, είναι η άνοδος της ρομποτικής και η χρήση robots στην εκτέλεση εργασιών που παραδοσιακά ολοκληρώνονταν από ανθρώπους. Για παράδειγμα, robots μπορούν να κατέχουν ρόλο concierge στα ξενοδοχεία, υποδεχόμενα επισκέπτες και παρέχοντας τους σημαντικές πληροφορίες.

Παράλληλα, μερικά ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν robots για εργασίες καθαριότητας, όπως για σκούπες καθαρισμού δαπέδων ή ακόμα και για εξόντωση μικροβίων. Αυτό, είναι κάτι που μπορεί να αναπαραχθεί και σε άλλες δραστηριότητες του ξενοδοχείου, συμπεριλαμβανομένου του εστιατορίου  και να βοηθήσουν στην δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλούς από COVID.

4. Chatbots

Τα chatbots αποτελούν μια αναδυόμενη τεχνολογική τάση στην Φιλοξενία, εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η σημασία αυτής της επιλογής αυξάνεται ιδιαίτερα, ειδικά καθώς οι πελάτες πλέον απαιτούν γρήγορες απαντήσεις σε ερωτήσεις όλες τις ώρες της ημέρας. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια συχνά προσελκύουν ερωτήματα από άτομα σε διαφορετικές ζώνες ώρας, επομένως είναι δύσκολο να έχουν διαθέσιμο προσωπικό.

Ένα καλό chatbot θα απαντήσει στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης συμμετοχής. Σε πιο προηγμένες περιπτώσεις, το chatbot μπορεί να λάβει πληροφορίες από τον πελάτη και στη συνέχεια να διαβιβάσει το ερώτημα σε ένα ανθρώπινο μέλος του προσωπικού με την πρώτη ευκαιρία, παρέχοντάς του επίσης πρόσβαση σε όσα είπε ο πελάτης.

5. Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality)

Η εικονική πραγματικότητα είναι άλλη μια από τις κύριες τάσεις της τεχνολογίας στον κλάδο της φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στο στάδιο που οι πελάτες είναι έτοιμοι να κάνουν μια κράτηση, επειδή θα δώσει στους δυνητικούς πελάτες μια πολύ πιο ξεκάθαρη αίσθηση του τι μπορούν να περιμένουν όταν πραγματικά επισκεφθούν το κατάλυμα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID, όσοι εργάζονται στο μάρκετινγκ φιλοξενίας έχουν μια ιδιαίτερα καλή ευκαιρία να επωφεληθούν από την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας και να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων, επειδή παρέχει στους πελάτες τη δυνατότητα να βιώσουν στοιχεία ενός ξενοδοχείου ή να δουν τη διάταξη ενός εστιατορίου πριν στην κράτηση.

Τα περισσότερα σύγχρονα βίντεο περιηγήσεων εικονικής πραγματικότητας μπορούν να προβληθούν σε ένα web browser, καθιστώντας τα εύκολα προσβάσιμα.

6. Mobile Check-In

Η τεχνολογία check-in μέσω κινητού είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, επειδή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών στο σημείο της αρχικής άφιξής τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, επειδή οι πρώτες εντυπώσεις μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πώς αισθάνονται τελικά οι πελάτες για την επίσκεψη ή τη διαμονή τους.

Κυρίως, τα check-in από κινητά εξαλείφουν  την ανάγκη για διαπροσωπική αλληλεπίδραση με τους πελάτες, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν δυνητικά να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το πότε κάνουν check-in. Αυτό, συνδέεται με ευρύτερες τάσεις τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών στον κλάδο της Φιλοξενίας και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο για όσους ανησυχούν για τον COVID.

7. Recognition Technology

Η τεχνολογία αναγνώρισης είναι μια από τις πιο σημαντικές αναδυόμενες τάσεις της τεχνολογίας γενικά, αλλά οι πιθανές χρήσεις της στον κλάδο της φιλοξενίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Συγκεκριμένα, τα βιομετρικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για την έναρξη μιας νέας εποχής απρόσκοπτων επαληθεύσεων ταυτότητας και αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τις διαδικασίες του ξενοδοχείου.

Για παράδειγμα, φανταστείτε εάν μια τεχνολογία δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο ξενοδοχείο σας για το ξεκλείδωμα των δωματίων. Τώρα εξετάστε τις χρήσεις της ίδιας τεχνολογίας για σκοπούς check-in και check-out. Στο μέλλον, αυτή η τεχνολογία είναι επίσης πιθανό να επιτρέψει εντελώς απρόσκοπτες αγορές, με τις πληρωμές να επαληθεύονται με την αφή.

8. Artificial Intelligence

Στη σύγχρονη εποχή, οι πελάτες αναμένουν ότι θα μπορούν να αλληλοεπιδρούν με επιχειρήσεις Φιλοξενίας μέσω ποικίλων ψηφιακών καναλιών και να λαμβάνουν γρήγορες απαντήσεις. Φυσικά, το να έχεις στην πραγματικότητα το προσωπικό που παρακολουθεί όλα αυτά τα κανάλια και να παρέχει γρήγορες απαντήσεις μπορεί να είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Εδώ, έρχονται τα chatbot και η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Τα chatbots είναι σε θέση να κατανοούν απλές ερωτήσεις και να παρέχουν απαντήσεις σχεδόν ακαριαία, απομακρύνοντας το βάρος από το προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών και βελτιώνοντας την εμπειρία για τους πελάτες. Εν τω μεταξύ, οι χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνονται και σε άλλους σημαντικούς τομείς για ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης δεδομένων. Εν ολίγοις: σίγουρα, μια τάση τεχνολογίας που πρέπει να προσέξετε.

9. Internet of Things (IoT)

Μια άλλη τεχνολογική τάση στον κλάδο της Φιλοξενίας είναι το «Διαδίκτυο των πραγμάτων», ή IoT, το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση της συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο σε καθημερινά αντικείμενα και συσκευές. Αυτές οι συσκευές μπορούν στη συνέχεια να συλλέγουν δεδομένα και να επικοινωνούν ή να αλληλοεπιδρούν μέσω του Διαδικτύου, μετατρέποντας προηγουμένως μη έξυπνες συσκευές σε «έξυπνες» συσκευές, οι οποίες είναι συχνά ημι ή πλήρως αυτόνομες.

Ένα παράδειγμα αυτού, που χρησιμοποιείται ήδη στον τομέα της Φιλοξενίας είναι οι θερμοστάτες με δυνατότητα Διαδικτύου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αυτόματη προσαρμογή της θερμοκρασίας του δωματίου κατά τις ώρες check-in και check-out ή ως απόκριση στις μεταβολές της θερμοκρασίας που προκαλούνται από τον ήλιο ή από τα ανοιχτά παράθυρα. Η ίδια ιδέα χρησιμοποιείται επίσης για το φωτισμό, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση, για παράδειγμα, μειώνοντας την ένταση του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας.

10. Augmented Reality (AR)

Τέλος, η AR εμφανίζει εκρηκτική άνοδο  ως τεχνολογική τάση, με παρόμοιο τρόπο με την τεχνολογία VR, ενώ είναι πολύ πιο προσιτή. Συνήθως, απαιτεί κάτι λίγο περισσότερο από πρόσβαση σε ένα smartphone και στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με το VR, το οποίο τοποθετεί τους χρήστες σε ψηφιακό περιβάλλον, η AR αφορά στην βελτίωση του πραγματικού περιβάλλοντος μέσω πολλαπλών επικαλυπτόμενων πληροφοριών.

Και πάλι, αυτό προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες. Φανταστείτε αν το ξενοδοχείο σας παρείχε διαδραστικούς χάρτες τοίχου συμβατούς με AR, όπου οι πελάτες μπορούν να στρέφουν το τηλέφωνό τους στον χάρτη και να μαθαίνουν πληροφορίες για συγκεκριμένες τοποθεσίες. Εναλλακτικά, τι θα λέγατε για μια εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν κριτικές πελατών για τοπικά εστιατόρια απλά και μόνο κοιτάζοντας το κτίριο μέσω του τηλεφώνου τους;

11. Cybersecurity

Η αυξημένη ανάγκη για κυβερνοασφάλεια, συγκαταλέγεται στις πιο ζωτικές τάσεις της τεχνολογίας στον κλάδο της Φιλοξενίας. Σήμερα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια εξαρτώνται περισσότερο από ποτέ στα δεδομένα και χρησιμοποιούν τα συστήματα πληροφορικής περισσότερο από ποτέ. Ωστόσο, αυτό τους αφήνει δυνητικά σε πολύ πιο ευάλωτη θέση.

Μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές εδώ, περιλαμβάνουν επιθέσεις ransomware, επιθέσεις phishing, επιθέσεις DDoS και φυσικά ανθρώπινο λάθος εντός της επιχείρησης. Για αυτόν τον λόγο, τα ξενοδοχεία πρέπει να επενδύσουν επαρκώς στην εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, να προστατεύσουν τα συστήματα πληροφορικής τους, να διατηρούν ασφαλή τα δεδομένα των πελατών και να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα έχουν αντίγραφα ασφαλείας και μπορούν να ανακτηθούν.

12. Big Data

Η συλλογή δεδομένων έχει αναπτυχθεί ταχύτατα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα από τις επιχειρήσεις Φιλοξενίας, προκειμένου  να παρέχουν πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες και εμπειρίες στους πελάτες τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ταξιδιωτικούς πράκτορες για να κάνουν έξυπνες προτάσεις προορισμού, με βάση την ηλικία, το φύλο, τον προϋπολογισμό, τις προηγούμενες τοποθεσίες που επισκέφτηκαν κ.λπ.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο, τα Big Data επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να εντοπίζουν τάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση εσόδων. Αυτό επιτρέπει περισσότερες προσεγγίσεις, με βάση τα δεδομένα, για τις στρατηγικές τιμολόγησης και δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες της Φιλοξενίας, να αποκτήσουν μια σαφέστερη κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης και των εξωτερικών παραγόντων που την επηρεάζουν.